A harmony of modern and classic elements
Back to overview

A harmony of modern and classic elements

Miniature Black Grey pulls the design together

A harmony of modern and classic elements


Architect

Bouwkundig Teken- en Adviesburo Coremans


Facing bricks

Miniature Black Grey
 

Processing

Random bond with narrow joint
 

Photos: © Marjan Sins  

A harmony of modern and classic elements
This modern interpretation of a classic traditional-style house can be found in the North Brabant village of Rijsbergen near Breda.
 
Bouwkundig Teken- en Adviesburo Coremans was commissioned to design a house that would integrate naturally into its traditional surroundings while providing the best possible view of the vast surrounding landscape and a maximum volume of 600 m².
 
A harmony of modern and classic elements
In order to achieve the desired result, a combination of sleek materials and classic elements were chosen. The façade sections were constructed using a combination of miniature Black Grey facing brick, finished with a narrow joint, and stylish white render.
 
The dark colour and the character of this Hand-Made facing brick create a beautiful yet calm contrast with the sleek white surfaces. In addition, the dark shade in turn complements the thatched roof perfectly, ensuring that the house continues to radiate calm. 
 
A harmony of modern and classic elements
Large windows with clean lines were incorporated in the white façade surfaces. They are primarily oriented at the back of the house, giving a wide open view of the surrounding landscape.
 
The façade surfaces finished with facing bricks that mostly blend seamlessly with freestanding walls conceal this aspect as you approach the house from the street. 
A harmony of modern and classic elements
In order to optimise visibility, these façade sections have openings that correspond to the windows in the white façade sections.
 
On the street side, this results in long narrow windows at eye level just below the edge of the all-encompassing thatched roof. As a result, it is disconnected from the façade section and sits on a plinth as it were.