Powerful appearance thanks to dark facing bricks with contrasting finish
Back to overview

Powerful appearance thanks to dark facing bricks with contrasting finish

new library to become Zoersel's new village icon

Powerful appearance thanks to dark facing bricks with contrasting finish


 

Facing brick:

Septem 5004
Septem 7021
Nature7 Brick I
Nature7 Brick U

Processing:

Random bond

Design:

Omgeving

Photos: © Yannick Milpas

Powerful appearance thanks to dark facing bricks with contrasting finish

The regeneration of 'Pleintje', the site where the new library will be built, fits within the broader public-private partnership 'Zoersel Dorp'.

The planned construction of a bypass road offers a unique opportunity to rediscover the qualities of the village centre. The site is located on the village square, which will also undergo a refurbishment.

Powerful appearance thanks to dark facing bricks with contrasting finish

The new library is set to become Zoersel's new village icon. The building is the result of a balancing exercise between designing a building that is tailored to the village on the one hand, and demonstrating its role as a public building on the other hand.

As the library will be equipped with multi-purpose rooms, administrative areas, shopping areas as well as a private dwelling, the building will play a prominent role in the rejuvenated community centre.

Powerful appearance thanks to dark facing bricks with contrasting finish

The library building was conceived as a reinforcing link in the local built environment, and as its reinterpretation. The articulated structure of five different parcel widths has also been applied to the building itself. What may seem like a random configuration of loose objects, is therefore conjoined into harmony in terms of architecture and materialisation.

For the façade a highly balanced mixture of semi-shiny, sand-struck and coal-fired bricks was put together. The rough and uneven structure of the facing bricks gives the façades a different look depending on the weather and the perspective.
 

Powerful appearance thanks to dark facing bricks with contrasting finish

The library will not only provide space for the growing number of books, but especially for communal interaction. Comprising a main reading room, meeting rooms, a computer room and a small restaurant, the building will fulfil a central role within the village.

The use of natural day light is a major asset: large windows allow lots of natural light to flood in. The big windows will also offer permanent contact between the inside and the outside, making visitors feel part of the community.

www.omgeving.be