A promenade in Sint-Annaland
Back to overview

A promenade in Sint-Annaland

The unique hardness of Vande Moortel

A promenade in Sint-Annaland

Designers:
Bosch Slabbers tuin- en landschapsarchitecten
Stegenga Werkplaats voor stedenbouw 

Client: City of Tholen
 

Clay paver:

DecimA Graphite DF

Processing: Stretcher bond

A promenade in Sint-Annaland
Recently, the promenade in the harbour of Sint-Annaland was completed. This promenade is part of the urban upgrading of the transition between the village and the Oosterschelde – an estuary in Zeeland, Holland. By completing this first phase, the municipality of Tholen wished to take the lead with regard to the design and quality of future improvements.  
 
In recent decades the village had become separated from the water. The landscape and garden architects Bosch Slabbers and Kees Stegenga -an urban planning office - drew up a development plan so the town could capitalise on its unique location at the end of the Oosterschelde. Within the frame of the design the link between the town and the harbour has once again been restored in spatial, functional and social terms. This involved establishing connections between the village centre’s spatial structure, the marina, and harbour beyond the dyke. In the village, the existing structures were replaced and a new town square was built, as well as a new-build in the nearby Kleine Suzannapolder. 
 
A promenade in Sint-Annaland
The conversion from working harbour to marina was further developed in the harbour area. The loading and unloading functions are being phased out and the development of a jetty for passing sailboats and a connection with the Havenplein square has created the foundation for a pleasant residential area. The promenade along the harbour connects the two areas. The height differences between the promenade and the harbour plateau mean that the promenade is fully independent and also enhances the contact with the water and the harbour where the tides have free reign. Retaining walls and stairs have been used to compensate for the difference in height. A dark manganese-coloured brick was used to pave the promenade and the path into the village.
 
The designers searched for a paving material with special properties for the sections beyond the dike. The hardness and the water absorption properties of the new paving material were crucial because part of the promenade can become submerged at spring tide.  In addition, they also required brick paving in order to facilitate the future maintenance of the quay wall.  Previous experiences with Vande Moortel pavers showed that this material does not become polluted in normal conditions. On the contrary, it becomes even more beautiful, developing an attractive patina over a period of time.
 
A promenade in Sint-Annaland

Bosch Slabbers stated - “In consultation with Vande Moortel we checked whether paving would have the same properties in these special conditions. In the end the extremely hard Graphite paver was selected. This dark paver has a specific appearance with nuances of matt and slightly shiny pavers and contrasts nicely with the natural concrete walls and staircases, making it the ideal choice for this project.”